Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Závislo-nezávislé Katalánsko

.andrej Bán .názory

Neviem, či ste si to všimli, ale od piatku tu v Európe máme nový štát. Zrejme ho nikto neuzná, ale čo už, každý nejako začínal.

Andrej Bán

zo Španielska (považujme Katalánsko naďalej za súčasť tejto krajiny) prichádzajú vskutku zvláštne správy. Najprv sú to v piatok večer, po vyhlásení nezávislosti v parlamente v Barcelone, fotografie dojatých Kataláncov v uliciach, ktorým sa so slzami v očiach splnili „stáročné sny“ o nezávislosti. Neprešli ani dva dni a ulice toho istého mesta zaplnili státisíce odporcov nezávislosti, verných Madridu. Údaje o ich počte sa pohybujú od tristotisíc do milióna. Ak by aj bola povestná pravda kdesi uprostred, je to veľmi veľa.

Ako tomu máme rozumieť? Úplne jednoducho, Katalánsko so 7,5 milióna obyvateľmi je akoby žiletkou rozdelené na dva prakticky rovnako veľké celky. Presnejšie, podľa prieskumu denníka El País je proti nezávislosti 55 percent respondentov, iba 41 percent je za.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite