Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brachiálna pomoc slovenskému zdravotníctvu

.anton Vydra .názory

Celý čas rozmýšľam nad rozhorčenými vyjadreniami prednostov slovenských pôrodníc. Najmä nad tým, keď tvrdili, že niekedy treba v medicínskej praxi uplatniť aj brachiálnu pomoc.

Anton Vydra

to, že sa necitlivé vyjadrenia stali súčasťou verejného diskurzu, už dnes nikoho neprekvapí. Tento spôsob prejavu tu priniesli jednak hrubí politici, rôzni machovia, alfasamci z biznisu, neokrôchaní bosovia firiem – je toho tak veľa, že sme si už zvykli na to, že je to celkom normálne. Ono to však normálne ani zďaleka nie je.

Necitlivé boli aj vyjadrenia, ktoré si pred médiami dovolili niektorí z prednostov pôrodníc, hoci chápem, že sa mohli cítiť urazene, dotknuto, keď sa im nejaká mladá žena pokúsi kafrať svojím filmom do ich zaužívaných spôsobov medicínskej praxe. To, či má, alebo nemá pravdu, sa má za normálnych okolností riešiť argumentáciou. Lenže kto je zvyknutý riešiť veci iba širokými ramenami, od toho sa dá pokojná argumentácia čakať len sotva.

A tak zrazu vyjdú na povrch všelijaké vyjadrenia: aj tá nešťastná, hoci dôležitá brachiálna pomoc. Keď treba použiť hrubú silu, ramená (grécky výraz brachion označuje „rameno“), tak sa to jednoducho urobí, najmä ak sa rodička bráni a znemožňuje lekárom prácu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite