Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Došľaka s Fľakom!

.anton Vydra .názory

Priznám sa, že o detskom „zábavno-poučnom“ časopise Fľak som sa dozvedel prvýkrát až včera, keď som si v Denníku N prečítal článok, ktorý napísala Ria Gehrerová. A som naozaj rád, že ho napísala.

Anton Vydra

problémom toho detského časopisu sú nevhodné vtipy s rasistickým podtónom. Napríklad o tom, že čo je absolútny nezmysel. Cigán, ktorý študuje popri zamestnaní. Za tým by malo zaznieť rýchle a hurónske detské: „Hahaha!“ A očakáva sa, zrejme a samozrejme, že taká bude aj reakcia dospelých, veď humor treba brať s nadhľadom. Lenže humor, viac než iné komunikačné formy, dokáže podsúvať iným a najmä deťom postoje, ktoré sa vpíjajú hlboko pod kožu. A rovnaké je to aj s nevinnými poznámkami pred malými deťmi na účet inej skupiny obyvateľstva.

Tak napríklad: naše deti chodievali do materskej školy (vzali sme ich z nej neskôr z rôznych dôvodov preč, do inej, neporovnateľne lepšej), kde jedna z učiteliek bez akejkoľvek reflexie nad tým, čo robí, učila deti nebrať hračky iným, aby neboli ako Cigáni. Prirodzene, deti sa pýtali, že prečo. No lebo Cigáni kradnú, lebo Cigáni ťa vezmú, keď budeš neposlušný. A bolo!

Detský časopis Fľak použil v tomto čísle rasistický podtón napríklad v texte "Dežo-hádanky".Denník NDetský časopis Fľak použil v tomto čísle rasistický podtón napríklad v texte "Dežo-hádanky".

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite