Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď hovoríme o našich nových blahoslavených, hovoríme o komunizme

.eva Čobejová .názory

Nádherné počasie, vynikajúca organizácia, asi 25-tisíc ľudí a veľa radosti. Tak vyzerala dnešná slávnosť blahorečenia Titusa Zemana v Petržalke. Nie je to čisto katolícka záležitosť.

Eva Čobejová

isto, celý proces vedúci k blahorečeniu podlieha pravidlám, ktoré určila Katolícka cirkev a ktoré sú pre neveriacich či ľudí inej viery nepochopiteľné alebo prinajmenšom čudné. Ale mučeníctvo Titusa Zemana má silné posolstvo pre celú spoločnosť, dokonca aj pre tých, ktorí s katolíkmi nechcú mať nič spoločné. 

Pripomeňme si, že Titus Zeman bol obeťou režimu, ktorý sľuboval vybudovať lepší svet, kde bude rovnosť, sociálna spravodlivosť, skutočná sloboda a kde nebude mať miesto žiadne náboženstvo, to ópium ľudstva. Ľudia, ktorí sa nedokázali pre tento sen nadchnúť, boli obetovaní vyšším cieľom, boli určení na likvidáciu. Boli to také drobné mrzutosti sprevádzajúce počiatočné fázy budovania nového sveta. Treba ich prekonať a zabudnúť. Zopár mŕtvych sa nepočíta.

Titus Zeman bol mučený len pre to, že komunisti mali svojskú predstavu o skutočnej slobode – sloboda vyznávať svoju vieru, slúžiť ako rehoľník či študovať v seminári do tejto predstavy nepasovala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite