Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako žijú ženy tam, kde vládne šaría

.marína Gálisová .názory

Sú krajiny, kde bojovať za práva žien znamená ísť s kožou na trh. Aj za také veci, ako je oblečenie či šoférovanie. Saudská Arábia urobila včera krok, ktorý je z nášho pohľadu úplne banálny. Pre tamojšie ženy je to obrovský míľnik.

Marína Gálisová

posledná krajina sveta, kde ženy mali zakázané šoférovať, ustúpila. Kráľ Salman vydal výnos, ktorým povolil vydávanie vodičských preukazov ženám.

Len pre pripomenutie, ženy v Saudskej Arábii ešte pred pár rokmi nemali volebné právo. Dnes je ich v parlamente 20 percent, dokonca je zavedená kvóta pre počet poslankýň. V extrémne konzervatívnom prostredí, kde je základom usporiadania spoločnosti šaría, to nemá ľahké ani monarcha, považovaný za progresívneho. Je zaujímavé, že keď sa robil prieskum medzi ženami, študujúcimi na jednej z univerzít, väčšina respondentiek odpovedala, že si neželá, aby ženy mohli šoférovať. Vraj by to narušilo ich „výsadné postavenie“ a stav, v ktorom sa o ne muži starajú a obsluhujú ich „ako kráľovné“. Iný prieskum, ktorý robil Gallup medzi všeobecnou populáciou, dospel k veľmi odlišným záverom: väčšina mužov i žien v Saudskej Arábii podľa neho nielenže podporuje predstavu, že ženy by mali mať povolené šoférovať, ale dokonca sú presvedčení, že žena má právo pracovať mimo domu v platenom zamestnaní, ak má naň kvalifikáciu.

„Situácia žien v Saudskej Arábii je nezávideniahodná a mení sa len po malých krôčikoch.“

A kvalifikovaných žien v Saudskej Arábii nie je málo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite