Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohostinný ako Kaliňák

.michal Novota .názory

Niekedy pred našim vstupom do Európskej únie prebehla súťaž o národnú črtu, ktorú my Slováci prinášame do európskeho kotla. Zvíťazila pohostinnosť. Dnes vieme, že to bol vtip.

Michal Novota

obraz prvý. V roku 2005 som prvýkrát cestoval do Spojených štátov. V pase som mal desaťročné víza, v hrdle guču. Obraz padnutých Dvojičiek z New Yorku ešte stále visel v podvedomí, čakal som tvrdú bezpečnostnú prehliadku a veľa otázok. Vždy ma to znervózni a zneistí – asi mentálne dedičstvo uzavretých hraníc mojich rodičov.

Na medzinárodnom letisku Washington-Dulles však za okienkom na imigračnom sedela príjemná Afroameričanka. Oslovila ma krstným menom a pýtala sa milo, akoby ju ta zákonná procedúra vnútorne mrzela. A to už mala za sebou tisíce odbavených cestujúcich. Naskenovali mi prst a už som kráčal popod obrovitánsku americkú vlajku zavesenú v hale. V tom ku mne pristúpil policajt v tmavomodrej uniforme, ktorý stal pod ňou. Teraz to príde, pomyslel som si. Vypýtal si pas. Prelistoval si, či mám víza, s úsmevom mi ho podal a dodal: „Michael, welcome to America.“ Tak sa správa krajina, ktorá vám dá pocítiť, že máte dôstojnosť a že ste vítaný.

„Naši študenti ukázali, že solidarizovať s ublíženými a ponižovanými je oveľa šľachetnejšie ako tá falošná pohostinnosť.“               

Obraz druhý.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite