Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ďalšie peniaze na vedu? Sú tí vedci vôbec ľudia?

.anton Vydra .názory

Slová Roberta Fica, že keď sa ekonomike darí, tak to musia ľudia pocítiť, opäť privádzajú do rozpakov najmä vedcov. Buď sa ekonomike nedarí, alebo vedci nie sú ľudia.

Anton Vydra

od začiatku júla 2017 už totiž mali viacerí vedci z univerzít a SAV pracovať na projektoch všeobecnej výzvy, ktoré boli schválené ešte vo výzve z roku 2016. Nemôžu, lebo Agentúra na podporu vedy a výskumu (APVV) nemá od štátu dostatok financií, ktoré by im na túto činnosť poskytla. Chýba jej približne 7 miliónov eur. Nuž a bez peňazí sa veda ani výskum veľmi robiť nedajú.

A to ešte nie je všetko: čoskoro sa totiž bude vypisovať nová výzva na rok 2017. To už si však vedci zrejme poriadne rozmyslia, či budú investovať čas, energiu a nervy do vôbec nie ľahkej prípravy vedeckých projektov s takýmto nejasným koncom. Aj toto je ukážka toho, ako tejto vláde záleží na podpore skutočnej vedy a skutočného výskumu, ktorú deklarovala vo svojom programovom vyhlásení.

„Organizácia podáva výzvy na projekty, pri ktorých nemá absolútnu istotu, či budú môcť byť aj riadne financované.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite