Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj my sme už utečenci. Pred teplom

.andrej Bán .názory

Začiatok augusta 2017 si možno nadlho zapamätáme. Tu sú tri dôvody prečo.

Andrej Bán

prírodu a jej ochranu či klimatické zmeny vnímame obvykle ako čosi vzdialené. Zlé predtuchy ale nemusia byť iba prejavom neopodstatnenej hystérie. Najmä ak zmeny okolo nás už pociťujeme doslova na vlastnej koži. A bude to zrejme horšie.

Po prvé, Slovensko teraz zažíva teplotné rekordy. Štyridsiatky sme tu ešte nemali. Stovky ľudí kolabujú, správy pripomínajú katastrofický film – až na to, že ten sa po hodine a pol skončí. Horúčavy nie. Chlad sa stáva najžiadanejšou komoditou. 

Nechcem teraz otvárať večný spor o to, do akej miery sú klimatické zmeny spôsobené človekom, ani nebudem lacno poukazovať na šialenca v Bielom dome. Skôr mi ide o iné. Až teraz (trochu) prežívame to, čo ľudia v Afrike či na Strednom východe. A fakt, že na juhu Iraku býva aj cez päťdesiat v tieni, je slabou útechou. 

„Začiatok augusta 2017 si možno nadlho zapamätáme.“

Skôr by sme si mali naliehavo uvedomiť, že kým vojny a exody utečencov s nimi spojené môžeme do veľkej miery pripočítať za vinu režimom, sektárskemu násiliu a zvráteným ideológiám v daných regiónoch, tak zmeny klímy majú na svedomí primárne priemyselne vyspelé krajiny severu a západu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite