Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Plavčan rozdáva inovatívne a má novú definíciu vedy a výskumu

.anton Vydra .názory

Ministerstvo školstva prerozdelilo obrovské sumy z eurofondov firmám, ktoré nebudú nič skúmať ani vynachádzať. Čo si tí ľudia vlastne predstavujú pod slovami veda, výskum a inovácie?

Anton Vydra

keď si čo len letmo prejdete zoznam schválených žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci operačného programu Výskum a inovácie, musí vám byť celkom zrejmé, o čo tu ide. Nie o vedu, nie o výskum; veľmi často je to skôr o celkom prekrútenom pochopení pojmu inovácií.

Veda a výskum sa nerobia za výrobnou linkou, ale na akademických inštitúciách a vo vedeckých centrách, ktoré poskytujú – alebo by aspoň mali poskytovať – priestor najväčším mozgom krajiny, aby neraz sediac na zadku (odtiaľ ten slávny nemecký výraz Sitzfleisch), inokedy v teréne alebo v laboratóriu prišli na niečo nové, čo zlepšuje život nám ostatným, alebo čo nám nejako otvorí oči, aby sme lepšie rozumeli sebe samým a svojim pohnútkam (lebo aj toto je súčasť poznávania a zlepšenia kvality života). Toto by malo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu chápať. Lenže to asi nechápe.

„Veda a výskum sa nerobia za výrobnou linkou, ale na akademických inštitúciách a vo vedeckých centrách.“

Alebo tomu aj rozumie, no ticho sa tvári, že slovo „inovácia“ má predsa len viacero významov, tak prečo nepodporiť sumou takmer 5 miliónov eur obstaranie inovatívnych technológií napríklad vo firme PROFINEX FOOD, ktorá sa venuje výrobe lúpaných slnečnicových semien, aby bola konkurencieschopnejšia na trhu, pričom sa tu pod inováciou rozumie zriadenie novej prevádzky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite