Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Venezuela na pokraji prevratu?

.marína Gálisová .názory

Súdruh Blaha by sa mal zobudiť zo sna. Aj jeho súkmeňovci. Venezuela sa otriasa, a nie preto, že by sa od socializmu vzďaľovala. Práve naopak, ona sa blíži k jeho vrcholnému štádiu

Marína Gálisová

ako to vyzerá, ak ste Venezuelčan, ktorý nepatrí k vyvoleným? Vstanete ráno okolo tretej alebo štvrtej. Nie aby ste šli radostne budovať krajšie zajtrajšky, ale aby ste sa mohli postaviť do radu na základné potraviny. Stojíte v ňom, ešte sa len rozvidnieva, a dúfate, že keď prídete na rad, budú mať aspoň niečo. Veľmi často vás však po niekoľkých hodinách privíta len pohľad na prázdne regály. Prípadne v nich zostalo nejaké mydlo alebo gél na vlasy.

V týchto obchodoch vláda udržiava umelo nízke ceny. Lenže občan v nich môže nakúpiť iba raz do týždňa, podľa toho, akým číslom sa končí označenie jeho „občianskeho preukazu“. Inokedy ho v obchode neobslúžia. Ani v takom prípade, keď v ten „svoj deň“ nenakúpil, pretože nič nemali.

Áno, sú aj supermarkety, kde majú bohatú ponuku. Napríklad taká Nutella v nich stojí polovicu priemerného platu vo Venezuele.

„Ako to vyzerá, ak ste Venezuelčan, ktorý nepatrí k vyvoleným?“

A je aj čierny trh, kde sa predáva prakticky všetko. Lenže vrecko múky tam vyjde až stonásobne drahšie ako v obchode pre „bežných“, kde štát reguluje ceny, a kde ani po vystátí radu už nič nemusí byť. Mimochodom, takto ten čierny trh vzniká, vďaka regulácii cien.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite