Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úskalia (francúzskej) demokracie

.marína Gálisová .názory

Ak sú voľby zmenšeným obrazom demokracie, tak prvé kolo francúzskych parlamentných výstižne ukázalo, v čom sú výhody i problémy vlády ľudu.

Marína Gálisová

naozaj sa totiž nestačí uspokojiť s radosťou nad tým, že vyhral Emmanuel Macron, že v prvom kole získalo jeho hnutie En Marche vyše 32 percent hlasov, a tak sa dostalo do veľkej väčšiny, ktorú druhé kolo už zrejme výrazne nezmení.

Niežeby sa nebolo z čoho tešiť. Je, takže najskôr si zopakujme plusy, nech máme chválenie za samozrejmosti za sebou. Lebo ničím iným ako samozrejmosťou sa nedá nazvať, že v krajine, ako je Francúzsko, sa rozumný politik aspoň slovne zaviaže zmenšiť obrovitánsky štátny sektor (okolo 56 percent francúzskeho HDP požiera štát). Macron je zrejme pevne rozhodnutý, že zredukuje počet štátnych úradníkov. Pôjde na to napríklad pomerne bezbolestnou metódou zániku pracovných miest – po odchode starých štátnych úradníkov do dôchodku už na určité posty jednoducho nebudú prijatí noví a posty zaniknú.

Potlesk preňho? Isteže, a tiež pre voličov, ktorí zrejme konečne pochopili, že byrokraciu treba osekať ako hydru. Nielen preto, že byrokracia žerie peniaze na platy, ale aj preto, že vytvára neprehľadnú džungľu predpisov a noriem, len aby ospravedlnila vlastnú existenciu. A táto neprehľadná džungľa potom nesmierne komplikuje podnikanie, prijímanie ľudí v súkromnom sektore, ich prepúšťanie, zdravú obmenu pracovnej sily, zdravé zdieľanie nápadov a zarábanie na nich.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite