Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Theresa May prehrala. Biedne

.marína Gálisová .názory

Keď Theresa May vyhlásila predčasné parlamentné voľby, mala na to dobré dôvody. Najmä jeden: užívala si príjemný náskok v prieskumoch verejnej mienky. A teraz žije svoju nočnú moru – víťazstvo, ktoré je prehrou.

Marína Gálisová

z príjemného náskoku v prieskumoch sa totiž stala úzka štatistická štrbinka. Voliči urobili, čo podľa konzervatívcov nemali – a výsledkom je tzv. hung parliament. Parlament, v ktorom žiadna politická strana nemá jasnú väčšinu, potrebnú na zostavenie vlády.

Kde sú príčiny? Prvou z nich je Jeremy Corbyn a jeho znárodňovacia kampaň, za akú by sa nemusel hanbiť ani Klement Gottwald – keby tak v britských luhoch a hájoch vedeli, o koho ide. Druhou z nich je Theresa May, ktorá totálne prestrelila, a nie prvý raz.

Kto sa dnes raduje z Mayovej porážky, mal by si uvedomiť, že v Corbynovej osobe vyhral populizmus značne hrubého zrna. Nie ten trumpovský, pravdaže. Skôr na spôsob Bernieho Sandersa a starých marxistov, ktorí vedia pôsobiť sympaticky, ale ich hlavnou ambíciou je zdaniť, čo sa hýbe, napojiť na štátne vemeno všetko, čo je (alebo sa tvári ako) finančne podvyživené, a keď to celé krachne, tak z toho viniť hnusných neoliberálov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite