Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve Európy, jeden Sulík a jeden Fico

.andrej Bán .názory

Opäť padajú veľké a ostré slová. Prvá liga EÚ, periféria, vraj „zhulený" líder opozície či tradične emotívne „uletený" premiér. Spomaľme, priatelia.

Andrej Bán

európa prežíva ťažké časy – tieto banálne slová, toto klišé platí, ak sa nemýlim, niekoľko storočí. Alebo, ak chcete, odnepamäti. Bolo to azda  na ťažko skúšanom starom kontinente, niekedy v horizonte života nás a dvoch-troch generácií našich predkov, inak? Zabúdame. Zabúdame, odhliadnuc od vojen v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch, a teraz od vojny Putina na Ukrajine, že v Európe od roku 1945 nebola veľká vojna. A každý, kto tvrdí, že práve toto nie je evidentný plod integrácie naštartovanej Nemcami a Francúzmi, je ignorant. Či, ešte expresívnejšie, hlupák.

Dnešné „ťažké časy" Európy sú však iné ako kedykoľvek nedávno. Ťažkých skúšok je neúrekom: migračná kríza od roku 2015, finančná kríza spôsobená najmä krajinami Juhu, džihádistický terorizmus, kremeľská propaganda, hoaxy, Trump na čele Spojených štátov, brexit. To všetko a mnohé iné spôsobuje dve veci, krízu vzájomnej dôvery, ale aj, našťastie, silnejší hlas rozumu a dôvery voličov-občanov v systém liberálnej demokracie. Je možno v niečom zlý, ale jeho zmena je možná a potrebná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite