Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tak zjavila sa alebo nie? A potrebujeme to vedieť?

.andrej Bán .názory

Panna Mária nie je poštárka, aby každý deň nosila odkazy. Tieto slová nepovedal skeptik či kacír, ale pápež František. Zjavenia Bohorodičky sú už sto rokov fascinujúcou témou. Prečo?

Andrej Bán

portugalská Fatima, francúzske Lurdy, ale aj bosnianske Medžugorie či slovenská Litmanová. Na týchto a iných miestach sveta sa odohralo čosi podobné – zbožné deti tvrdili, že videli Pannu Máriu. A nielen to, mnohé ju aj počuli, a to dokonca opakovane. Tvrdili to pastierikovia, školáci. A na svojom zotrvali. Nikto z nich to nepoprel. Je to teda pravda? A ak áno, ako sa to dá dokázať?

Možno sú to zle položené otázky. Je vysoko pravdepodobné, že deti mali zjavenia, ale otázkou zostáva, aké, čo videli a počuli. Skutočne to bola Matka božia a ak áno, ako sa to dá preukázať? Nebol to prírodný úkaz či psychologický vnem? Obávam sa, že cirkev si nezvolila správnu cestu, keď preveruje pravosť zjavení podla toho, či sú spojené so zázračnými, nevysvetliteľnými uzdraveniami. Je to trochu ako s citátom Woody Allena: Ak ste paranoik, to ešte neznamená, že vás niekto neprenasleduje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite