Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nemýľme sa, Marine Le Pen ešte môže vyhrať

.marína Gálisová .názory

Emmanuel Macron má podľa posledných prieskumov vo Francúzsku stabilný náskok. Marine Le Pen sa však nevzdáva. Nielen preto, že je bojovníčka. Ešte stále je možné, že vyhrá.

Marína Gálisová

muselo by sa splniť niekoľko podmienok, aby sa prezidentkou Francúzskej republiky stala táto milovaná, nenávidená i obávaná žena. Nie sú to však nereálne podmienky a nemusia sa splniť všetky. Stačí jedna z nich, a Marine Le Pen bude v Elyzejskom paláci.

Marine Le Pen môže byť prezidentkou, ak sa dostatočný počet voličov z tých, ktorí sú stále nerozhodnutí, prikloní na poslednú chvíľu k nej. S tým Le Penová kalkuluje a vôbec by jej neprekážalo, keby títo voliči pochádzali z tábora ultraľavičiara Mélenchona. Sám Mélenchon síce svojim priaznivcom dôrazne zakázal Le Penovú voliť – ale to mu je, povedzme si rovno, na dve veci. Lebo názorová zhoda medzi Mélenchonom a Marine Le Penovou je známa už dávno – a sama Le Pen vydala leták, v ktorom vypočítava témy, pri ktorých presadzuje to isté ako Mélenchon. Je logické, že sa takto snaží: tých takmer dvadsať percent, ktoré Mélenchon pritiahol v prvom kole prezidentských volieb, je príliš lákavý volebný poklad, aby si z neho neskúsila odtrhnúť.

„Marine Le Pen by sa prezidentkou mohla stať aj keby dosť voličov zostalo doma. A to je jej druhá silná taktika.“

Ak sa na to pozrieme čisto ideovo, nikoho by nemalo prekvapiť, keby sa antiglobalistická ľavica, ktorú reprezentuje Mélenchon, spojila, hoci iba dočasne a pragmaticky, s antiglobalistickou kvázipravicou Marine Le Penovej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite