Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sú tu dve Turecká. Ani jedno nemôže vyhrať

.andrej Bán .názory

Aj keď Erdoganov tábor v referende tesne vyhrá, už teraz je jasné, že krajina ako taká prehrala. Jeho vinou (nie zásluhou) je osudovo „rozčesnutá" na dve nezmieriteľné polovičky.

Andrej Bán

mám veľmi rád túto krajinu a jej ľudí, opakovane sa do Turecka vraciam, od sýrskych hraníc po tie grécke. Istanbul (kedysi Konštantínopol) je jediná metropola sveta, dnes už viac ako 15-miliónová, ktorá leží na dvoch kontinentoch. V Európe aj v Ázii. Stretáva sa tu islam s kresťanstvom, hovorí sa mu aj mesto, ktoré má sto mien. Preto s ľútosťou píšem, že dnešným dňom – ktorý je zhodou okolností najväčším sviatkom kresťanského sveta – sa Turecko lúči so svojou budúcnosťou. Aspoň v krátkodobom horizonte určite.

Pretože Recep Tayyip Erdogan je po sto rokoch prvý vladár, ktorý sa odvážil (a je v tom úspešný) narušiť, spochybniť, ukončiť – vyberte si – odkaz Mustafu Kemala Atatürka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite