Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď z nás úrad robí hlupákov

.michal Novota .názory

Vnímate nejaký rozdiel medzi Veľkou Britániou a Spojeným kráľovstvom? Keďže ste náš čitateľ, zrejme nie. Úrad geodézie, kartografie a katastra áno. Ten rozdiel môže mať cenu až 6 600 eur.

Michal Novota

neveríte, že dobrými úmyslami je dláždená cesta do pekla? Tak čítajte. Prišiel nám do redakcie úradný list. Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky (UGKK SR), odbor katastrálnej inšpekcie, nám oznamuje, že od našej redakcie bude vymáhať pokutu do 3 300 eur, prípadne – ak budeme tvrdohlaví a nepoučíme sa z prvej chyby – do 6 600 eur za to, že sme ostrovné kráľovstvo nazvali Veľká Británia, a nie Spojené kráľovstvo.

Citujem z úradnej lyriky: „Na základe bežného preskúmania Vašej vybranej produkcie konštatujeme, že opakovane dochádza k porušovaniu zákona z Vašej strany. Príkladom sú vydania týždenníka Týždeň, kde sa používa označenie Veľká Británia, prípadne Británia, hoci štandardizovaný názov pre daný štátny útvar je Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, prípadne v skrátenej forme Spojené kráľovstvo.“ Úplne vážne.

Úrad dôvodí, že mu zákon ukladá strážiť databázu štandardizovaného geografického názvoslovia a nad jej zákonnosťou vykonáva štátny dozor. Týmto vraj úrad „zabezpečuje implementáciu rezolúcií Organizácie spojených národov“. Srdečný list sa končí konštatovaním, že sa dopúšťame porušenia poriadku na úseku geodézie a katastra a nasledujú štandardné výhražné formulácie z manuálu „ako podprahovo vystrašiť občana“, strana 23. Slušné oslovenie, záver, ani obligátny pozdrav „so (súdružským) pozdravom“ na konci korešpondencia vynecháva. Zrejme etiketa písomnej komunikácie medzi porušenia na úsekoch nepatrí.

„Čo s takým brexitom? Ako to napísať? Čo tak Spojkraľxit?“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite