Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Soros na hrade

.michal Novota .názory

Keď známy finančník Soros zakladal Stredoeurópsku univerzitu, v hre bola aj Bratislava. Viktor Orbán ju teraz v Maďarsku nechce a jej budúcnosť je neistá.

Michal Novota

možno si ešte pamätáte, ako sa Bratislavčania na konci osemdesiatych rokov s obavami, niektorí s hnusom, pozerali na hradný kopec. Vedľa hradného paláca rástla v lešení obklopená budova dnešnej Národnej rady (na to, aký majú pri pohľade na budovu pocit Bratislavčania, a vôbec Slováci dnes, sa radšej nepýtam). Zdalo sa, že bude k obrátenému stolu riadne predimenzovaná, do panorámy išla ako päsť na oko (s Bonapartem je to už len letmé déjà vu).

Náš zákonodarný zbor vtedy ešte sídlil v Župnom dome na Župnom námestí a tie historické priestory mu, na rozdiel od tých plebejsky socialistických, viac svedčali. Komunistickí architekti novú budovu parlamentu dizajnovali úmerne k jej významu v zriadení, kde všetka moc patrila ľudu, ale iba tomu, ktorý sa vošiel do Ústredného výboru strany – nech ukáže hradu, kto je tu pán a vytvorí dojem moci.

Súkromná univerzita s nepohodlným pozadím sa stala tŕňom v oku vláde premiéra Viktora Orbána, ktorý v nej nevidí slobodnú akademickú pôdu.

Málokto vie, že na rozostavaný kolos vtedy poškuľoval americký finančník maďarského pôvodu a večný Rím všetkých konšpiračných ciest – George Soros.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite