Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepokoje v Holandsku? Reálna možnosť

.marína Gálisová .názory

Holandsko podľa zatiaľ vyhlásených výsledkov volieb odmietlo populistu Geerta Wildersa. Jeho brat Paul však varuje pred násilím v uliciach. A sú aj iné riziká.

Marína Gálisová

paul Wilders sa so svojím o jedenásť rokov mladším bratom odvlani nerozpráva, ale nezanevrel naňho. Hovorí, že krv nie je voda, že stále dokáže rozlišovať medzi „človekom a tým, čo človek hlása“. Paul voči Geertovi cíti súrodeneckú spolupatričnosť, hoci nesúhlasí s jeho ideami. Teraz sa však obáva o osud Holandska aj svojho brata. Keďže Geertovi prívrženci očakávali víťazstvo, podľa Paula môžu po prehre vyprovokovať násilie. „Veľmi sa bojím, že to zapríčiní sociálne nepokoje, možno aj nepokoje na uliciach,“ vyjadril sa pre médiá v meste Venlo, kde žije. „(Geert) hasí oheň benzínom, a nerobí to iba on,“ citovali ho britské noviny The Times.

„Najviac sa z dlhodobého hľadiska desím nepokojov v spoločnosti, či už môj brat alebo Le Penová raz prídu k moci, alebo nie... Frustrácia totiž stále existuje a bude existovať. A ako, preboha, ju ľudia prejavia? To mi robí najväčšie starosti.“

Problém Geerta Wildersa podľa Paula spočíva najmä v tom, že Geert žije v izolácii. Od roku 2004 má stálu policajnú ochranu a bez ozbrojených ochrankárov nikam nevychádza. Aj jeho politická strana, uvádza Paul, má vlastne iba jediného plnoprávneho člena – Geerta samotného. To preto, aby nik nemohol spraviť vnútrostranícky prevrat a pripraviť ho o vedúci post.

„Holanďania sa pri voľbách ukázali ako väčšinovo rozvážny, tolerantný národ. Povolebné obdobie ich však ešte preverí.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite