Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voľby v Holandsku: Turecko proti Európe

.marína Gálisová .názory

V Holandsku sú dnes voľby, v ktorých môžu populisti vyhrať napriek prianiam umiernených. A spoza vzdialených hraníc hrozí Turecko. Je tu nové dejstvo vojny polmesiaca proti krížu?

Marína Gálisová

iste, metafora trochu kríva – Holandsko ako stelesnenie kresťanských hodnôt by dnes napadlo len málokomu – ale má svoj zmysel.

Holandsko je totiž stelesnením Západu s jeho silou i slabosťami. Jeho silnou stránkou je, že stále ponúka znášanlivosť, úctu k jednotlivcovi a široký priestor pre jeho slobodné rozhodnutia. Zároveň dlhoročne integrovalo prisťahovalcov a robilo to pomerne úspešne. Až to mohlo vyzerať, že je európskou obdobou amerického „taviaceho kotlíka“, v ktorom sa z pestrej zmesi exotických aj domácich prísad zlieva čosi nové, ale fungujúce: spoločnosť rozličných ľudí, ktorí sa však dokážu prihlásiť k svojej vlasti a jej hodnotám.

K slabým stránkam Holandska dnes patrí to, že mnohí jeho občania sa utiekajú k politikom, ktorí ponúkajú skratkovité riešenia, protirečiace duchu slobody a tolerancie. Niekto by povedal, že sa to deje preto, lebo priveľa slobody a tolerancie plodí opačnú reakciu. V skutočnosti je na príčine skôr ťaživá ekonomická a sociálna situácia mnohých ľudí v Holandsku. Stratili istotu dobrého života a hľadajú jednak vinníkov, jednak spasiteľov. Nie je to nič nové a poznáme to aj od nás. Taký Kotleba, Kollár a iné figúrky politického spektra sú len obdobou toho, čo v Holandsku predstavuje Geert Wilders, arcipopulista, ktorého tieto voľby môžu vyniesť vysoko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite