Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Škótsko môže byť nezávislé, bude nové referendum

.marína Gálisová .názory

Tak je to tu. Bude sa konať druhé referendum o nezávislosti Škótska a pravdepodobnosť, že tentoraz sa Británia naozaj rozpadne, dramaticky rastie. Od prvého referenda sa totiž veľa vecí zmenilo.

Marína Gálisová

škótsky parlament schválil návrh premiérky Nicoly Sturgeonovej na usporiadanie druhého, právne záväzného referenda o nezávislosti Škótska. Konať by sa malo v období od jesene 2018 do jari 2019.

Je dosť možné, že stúpenci nezávislosti vyhrajú. Minulé referendum síce dopadlo v ich neprospech, ale odvtedy je všeličo inak.

Po prvé – brexit. Keď sa rozhodovalo o odchode Veľkej Británie z EÚ, Škóti sa prevažne vyslovili za to, aby tam zostala. V Škótsku je, skrátka, väčšina obyvateľov za Brusel a brexit považuje za ekonomicky aj politicky nevýhodný. Pre nich je toto silný argument za nezávislosť od Británie. Majú predstavu – a možno nie nerealistickú –, že ako samostatný štát zostanú v Európskej únii, a tým si výrazne uľahčia existenciu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite