Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tvár vraha. World Press Photo ukazuje svet, aký nechceme vidieť

.andrej Bán .názory

Otázka: kedy vyhrá hlavnú cenu globálnej súťaže fotožurnalizmu záber niečoho pekného, milého a pozitívneho? Odpoveď: kým bude svet svetom, tak asi nikdy. Prečo?

Andrej Bán
19. december 2016, Ankara: 22-ročný turecký policajt Mevlut Mert Altintas po tom, ako zastrelil ruského veľvyslanca Andreia Karlova v galérii Cagdas Sanat Merkezi. Fotografia bola vyhlásená za World Press Photo of the Year 2016.Burhan Ozbilici/AP/Courtesy of World Press Photo Foundation/Handout via REUTERS19. december 2016, Ankara: 22-ročný turecký policajt Mevlut Mert Altintas po tom, ako zastrelil ruského veľvyslanca Andreia Karlova v galérii Cagdas Sanat Merkezi. Fotografia bola vyhlásená za World Press Photo of the Year 2016.

len sa na to pozorne pozrite! Pozrite sa na tú tvár vraha, tvár dnešného sveta. Skúmajte ju. Čo vám hovorí? Nič? Nie, skúmajte pozornejšie. Mladý muž v čiernom obleku a bielej košeli (vyzerá slušne, však?) stojí na výstave fotografií, raz dvíha päsť, inokedy ukazovák, grimasa hnevu smerom k ľuďom pred ním... V ruke má ale pištoľ, za ním leží zastrelený muž, jeho obeť. Z tých snímok mrazí, doslova. Už keď v decembri obleteli svet, uvedomil som si, že ešte nikdy doteraz nebola tvár teroru vo fotožurnalizme tak „na dotyk“. Je to rozporuplné, polemické, a to je iba dobre.

Hlavnú cenu najprestížnejšej súťaže novinárskej fotografie na svete World Press Photo (WPPh) v holandskom Amsterdame získal včera turecký fotograf spravodajskej agentúry AP Burhan Ozbilici. Na vernisáži ruských umeleckých fotografií v Ankare – zdanlivo nenápadnej a nudnej akcii, na ktorú išiel náhodou cestou domov z práce – zaznamenal jednu z kľúčových udalostí roka 2016. Atentátnik, ktorým bol turecký policajt, o ktorom by to nikto vopred nepovedal, priamo na vernisáži, pred zrakmi okolostojacich, zastrelil ruského veľvyslanca Andreja Karlova. Hrôza a des.

Boli to sekundy a ich zlomky. „Bol som vystrašený, ale našiel som si úkryt a začal som robiť svoju prácu, fotiť,“ hovorí starší fotograf, ktorého vybrali spomedzi viac ako 80-tisíc fotografií od viac ako päťtisíc fotografov zo 125 krajín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite