Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Buď silný ombudsman alebo radšej žiadny

.michal Novota .názory

Miera politickej pozornosti, ktorá bola venovaná včerajšej voľbe nového verejného ochrancu práv, skopla latku dôležitosti tejto funkcie aj pod maximá uhorkovej sezóny.

Michal Novota

nebyť obskúrneho kandidáta ĽSNS Antona Čulena a jeho vyznaní lásky k živým tvorom na „hearingu“ v parlamentnom výbore, informovaná verejnosť sa azda o nejakej voľbe ani nedozvie.

Ombudsman/-ka môže byť pre zdravie demokracie v krajine dôležitý človek. Dokázala to končiaca Jana Dubovcová, ktorá by mohla byť dôkazným bremenom pre výrok: „jeden človek s odvahou vytvára väčšinu“.

Nasadenie, aké táto bývala sudkyňa predviedla pri poukazovaní na prešľapy horúcich hláv v polícii, idúc aj proti mocnému ministrovi vnútra Kaliňákovi, bolo úspešné úmerne k pozornosti vládnej garnitúry, ktorá jej tieto výčitky svedomia nevedela odpustiť. Ale robila to dobre a správne, tretí sektor aj vďaka nej zdvihol hlavu. Slušní ľudia vedeli, že sa ich aspoň niekto zastane, i keď tiger je skôr potulnou mačkou, papierovou a bezzubou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite