Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nová ombudsmanka Patakyová: Motejl to nebude, ale prekvapiť môže

.eva Čobejová .názory

Slovensko má od dnešného dňa oficiálne novú ombudsmanku. Vládna koalícia zvolila Máriu Patakyovú, profesorku práva, ktorá veľa skúseností s ochranou ľudských práv nemá. Pár poznámok k tejto voľbe.

Eva Čobejová

je asi nefér dopredu odpisovať zvolenú kandidátku. No je samozrejmé, že jej výber nevyvolal všeobecné nadšenie, keďže jej meno je aj v malých slovenských pomeroch, kde sa takmer všetci poznajú, pozoruhodne neznáme. Jej študenti ju síce chvália ako celkom schopnú pedagogičku, ale to nie je celkom podstatné pre povolanie ombudsmanky. Dokonca ani v sektore vysokých škôl, kde je veľká príležitosť meniť systém k lepšiemu, toto meno príliš nerezonovalo.

Vládna koalícia však trpí na nedostatok dôveryhodných osobností, ktoré by samostatne zvládli náročnejší úrad. Preto treba úprimne povedať: tá voľba mohla dopadnúť aj horšie. Podľa všetkého si Patakyovú vybral Most, konkrétne Lucia Žitňanská, jej bývalá kolegyňa. Ak by výber kandidáta na post ombudsmana bol v rukách SNS, mohli sme dopadnúť ešte horšie. Kde asi by SNS hľadala ďalšieho vhodného kandidáta na verejnú funkciu? Radšej si to ani nepredstavujme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite