Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozpad Spojeného kráľovstva v priamom prenose?

.marína Gálisová .názory

Theresa May to dala konečne na rovinu: Spojené kráľovstvo nebude poškuľovať po polovičatom riešení. Pôjde preč a basta.

Marína Gálisová

je to dobre? Zle? V niečom predsa len lepšie.

Po prvé, skončilo sa obdobie neistoty. Aj britskej libre sa uľavilo, hneď poskočila trochu vyššie. Lebo práve to bolo to, čo britskej premiérke mnohí vyčítali: že drží Úniu aj svoju krajinu v šachu mlčanlivosťou.

Teraz vieme, že brexit bude natvrdo a bez úhybných manévrov. Bez členstva Spojeného kráľovstva na jednotnom európskom trhu. Ale zato s obchodnými dohodami, ktoré chcú Briti uzavrieť s jednotlivými krajinami. Briti si chcú sami kontrolovať, ako a s kým obchodujú, a takisto koho k sebe pustia cez hranice. A majú naozaj plné zuby bruselských regulácií. Okej, potiaľto by sa im možno ani nedalo čudovať.

Navyše, nie je to pre Spojené kráľovstvo taký vážny problém, ako by sa chcelo veriť nám, ktorí v Únii zostávame. Bude nasledovať komplikované obdobie dohodovania a vyjednávania, ale aj ekonomických príležitostí. Británia ich bude chcieť využiť pre seba, ale šancu získať niečo majú aj krajiny, s ktorými bude Albión uzatvárať dohody o obchode. Aj Slovensko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite