Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel posledný muž na Mesiaci

.michal Novota .názory

Všetci si budú pamätať meno astronauta Neila Armstronga, keď sa ako prvý zástupca ľudstva až detsky opatrne prešiel, teda skôr poskákal po jemnom mesačnom prachu.

Michal Novota

písal sa 20. júl 1969 a s posádkou Apolla 11 pri rádioprijímačoch a televízoroch nespal celý svet (s výnimkou Sovietskeho zväzu, kde túto porážku v závode o Mesiac trávili ťažko).

Americká NASA vtedy plánovala desiatky lunárnych misií a v poradí na mesačnú prechádzku stál dlhý rad astronautov. Vojna vo Vietname a bezodné sociálne programy Ameriku na konci búrlivých šesťdesiatych rokov vyčerpali a opadol aj dôvod súťažiť. Mnohí hovorili: „Boli sme tam, Rusov sme porazili, tak načo míňať astronomické sumy z vrecák daňových poplatníkov na takú drahú zábavu?“ Vedcov išlo z týchto rečí rozhodiť od zlosti a čakajúcich astronautov tiež. Jedným z nich bol Eugene Andrew Cernan (1934 – 2017) a jeho starí rodičia boli z Kysúc na Slovensku, otec sa narodil v Chicagu a vzal si manželku z Česka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite