Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobité dobyté Aleppo​

.andrej Bán .názory

Ďalšia Rwanda či Srebrenica, genocída, zlyhanie sveta, miesto odporných vojnových zločinov. To všetko je sýrske Aleppo.​​

Andrej Bán

svedomie sa týka vždy iba jednotlivca, no vo vypätých chvíľach – ako je táto – ho zvykneme mylne prisudzovať aj kolektívom; národu či dokonca ľudstvu. V poriadku, ale potom niet koho brať na zodpovednosť. Pretože aj za túto apokalypsu sú zodpovední konkrétni jednotlivci, najmä lídri. Tí, čo konali (Putin, Asad a iní) aj tí, čo nekonali (Obama, Pan Ki-mun a iní). Po holokauste či Rwande sa to píše ťažko, no medzinárodné spoločenstvo, konkrétne OSN, slúži na dve veci. Nie, nebudeme vulgárni, nepovieme ich.

Svet mudruje, svet sa pohoršuje, svet je dokonca pobúrený – zatiaľ čo v Aleppe a inde v regióne vraždia ženy a deti. Jedna z príčin? Svet je pobúrený málo, v nijakej metropole neboli a naďalej nie sú masívne demonštrácie, ktoré by vyburcovali účinnú medzinárodnú operáciu na zastavenie tohto vraždenia. Denne vidíme a čítame, že vo východnom Aleppe, kde Asadovi armádni zabijaci, ale najmä iránske šiítske milície, libanonský Hizballáh a zo vzduchu bombardovaním „bratia Rusi“ napáchali ťažké zločiny, že dcéry aj matky sa lúčia cez sociálne siete so životom, na uliciach ležia mŕtve telá, ktoré zo strachu pred náletom nemá kto odpratať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite