Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve tváre Rakúska

.marína Gálisová .názory

Európa si môže blahoželať, hrozba extrémistického prezidenta v Rakúsku je zažehnaná. Ale otvárajme to šampanské opatrne. Rakúsko má totiž dve tváre.

Marína Gálisová

jednou jeho tvárou je neodškriepiteľný fakt, že predstavuje ten civilizovanejší svet za našou hranicou. Tou druhou je jeho pošramotená povesť. Na jednej strane Mozart či Freud. Na druhej Hitler, Haider, Fritzl. Umelecká, úžasná, neuchopiteľná Viedeň, ale aj tirolské kožené nohavice a iné gýče. A k tomu prezidentské voľby, v ktorých kandidoval jeden populista proti druhému.

Od rakúskych voličov sa teda nič hviezdne nečakalo. Predpovede zneli skôr v prospech Norberta Hofera, populistu zo Strany slobodných, pretože sa predpokladalo, že dynamika jeho vzostupu načerpá energiu z nedávneho víťazstva Donalda Trumpa. Hofer je totiž strongman z pravého okraja politickej scény, hoci sa tvári korektne a uhladene, nie je o nič lepší ako náš Andrej Danko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite