Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lajčák by mal z Ficovej vlády odísť

.eugen Korda .názory

To, že Lajčák neuspel v súboji o kreslo generálneho tajomníka OSN, nie je pre Slovensko žiadna katastrofa. Katastrofou sú však dôvody jeho prehry.

Eugen Korda

stalo sa totiž len to, o čom si v diplomatických kruhoch vrabce čvirikali už celé týždne. Náš minister zahraničných vecí nemá dôveru niektorých stálych členov Bezpečnostnej rady OSN. Čo je však oveľa horšie, nedôverujú mu práve naši spojenci USA a Veľká Británia. Bolo by zaujímavé dozvedieť sa pravé dôvody, prečo za neho nezahlasovali, ba dokonca prečo boli proti.

Možno ich dôverou nedisponuje aj preto, že sedí vo vláde Roberta Fica a snaží sa naoko žehliť jeho proruskú politiku a mnohé výroky, ktorými spochybňuje geopolitické smerovanie Slovenska a naše spojenecké záväzky. Celkom nepochybne svoju úlohu pri tomto rozhodovaní zohrali aj roky, ktoré pán minister strávil na špičkovej škole pre diplomatov v Moskve. O nej je známe, že sa popri výučbe intenzívne zaoberá aj verbovaním šikovných absolventov do služieb ruských tajných služieb.

„Boj o kreslo generálneho tajomníka OSN nie je žiadny športový súboj, pri ktorom sa udeľujú medaily. “

O tom všetkom musel uhladený Miroslav Lajčák vedieť a rátať s tým, že neuspeje. A tak vydávať akési pofidérne druhé miesto za úspech, to musí

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite