Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súcit. Slovo Františka

.andrej Bán .názory

Prepáčte, mýlil som sa. Štyri slová, ktoré je ťažké, ak nie nemožné vysloviť. Pre pýchu v srdci. Od utorka ich mám na jazyku.

Andrej Bán

ako to už býva, tým najhroznejším v aktuálnej sérii teroru a vraždenia (pýtam sa, čo je teror a čo „iba" vraždenie?) v Európe bol pre mňa ohavný čin podrezania krku staručkého kňaza na severe Francúzska. Je zrejmé, že pohár tým pretiekol.

Zabitie desiatok, stoviek ľudí bez mena, bez tváre, bez príbehu – oni ich mali, pochopiteľne, len to teraz nevidíme – nami až tak neotrasie ako vražda jedného-jediného človeka. Navyše kňaza, a ešte starého. A navyše mladíkom, takým výrastkom s melancholickými očami, ktorý sa vrátil z vojnovej Sýrie (ako je to vôbec možné?) a ktorý má, podobne ako v tejto dobe všetci páchatelia z Nice, Mníchova či z Ansbachu, migračné pozadie, čo je výraz používaný v Nemecku.

Nie, nie je to cynické, je to pochopiteľné. Je to pochopiteľná redukcia reality našou psychikou na mýtický a personalizovaný boj Dobra (nevinný starec slúžiaci Bohu) a Zla (Satanom posadnutý mladý muž). Nezabil iba Adel Kermishe Jacquesa Hamela. Zabil moslim, čo sa vrátil z Islamského štátu, kresťana. Ešte k tomu v kostole. Ako keby týmto činom poldruha miliardy moslimov vrazilo dýku do srdca nám, ľuďom západnej civilizácie.

„Kancelárka Merkel, pápež František a im podobní ľudia prehrávajú po najnovšej vlne vraždenia zápas o srdcia ľudí.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite