Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sekerou a nožom

.andrej Bán .názory

Nie, nepíšem o knihe od Pišťanka a Taragela, ktorú nedávno preslávili protesty časti našich katolíkov. Mám na mysli predvčerajší útok utečenca na vlak v Nemecku.

Andrej Bán

je to banálne zistenie, no žijeme v časoch, kedy túto tragickú udalosť prebili iné, ešte horšie tragédie. Zrekapitulujme si to: 17-ročný Afganec, ktorý prišiel vlani v lete do Nemecka bez rodičov a bol v pestúnskej opatere, zaútočil sekerou a nožom na cestujúcich vo vlaku v bavorskom Würzburgu. K útoku sa, ako inak, prihlásila teroristická organizácie Islamský štát, no podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna zatiaľ na takéto prepojenie nič nenasvedčuje. Aj keď, u mladíka našli doma čierno-bielu vlajku džihádistov. Výpovedné sú aj tvrdenia miestnych, že frustrovaný Afganec, ktorý ani nebol „príliš veriaci“ sa zrejme radikalizoval iba v poslednej dobe. Cez sociálne siete, pochopiteľne. Ako všetci podobní.

Tak. A teraz sa zrejme konečne odo mňa očakávajú kajúcne tirády o tom, že utečenci, imigranti (a moslimovia ako takí) sú pre nás v Európe fatálnou hrozbou, ktorá nás – skôr či neskôr – načisto zničí. Lebo kradnú, lebo znásilňujú, lebo vraždia. Nie, takto to nikdy nepoviem. Nikdy nezovšeobecním a týmto článkom chcem upozorniť na obdivuhodnú imunitu Nemcov voči paušalizovaniu, voči kolektívnemu obviňovaniu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite