Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Horúčka tureckej noci

.michal Novota .názory

Turci sa ráno zobudili do krajiny, kde Erdoganovi už nik nestojí v ceste k moci. Máme sa báť?

Michal Novota

.v Turecku bola armáda vždy jednou z najuctievanejších inštitúcií. Azda aj preto, lebo zakladateľ sekulárneho Turecka a prvý prezident Mustafa Kemal Atatürk vyšiel z armádnych kruhov a vavríny slávy nazbieral pri odrazení spackaného britského výsadku na Galipoli. Jeho obrazy v Turecku visia ako ikony v každej úradovni. Len v posledných rokoch k nim opatrne pribudol portrét Erdogana.

Pamätám si, ako ma v Istanbule, neďaleko bývalého paláca posledných osmanských sultánov s najväčšími krištáľovými lustrami na svete, prekvapila pevnosť tureckej armády. Kaki uniformy, ostnatý drôt a na dvore veľký portrét Atatürka hľadiaci vizionársky do nebies. Uprostred rušného mesta silný kult a jeho verní ochrancovia.

„Ak sa Erdoganovi podarí pokoriť armádu, na ceste k absolútnej moci mu nebude stáť nik.“

Už dávnejšie získal vážneho konkurenta. Recep Tayyip Erdogan od roku 2002 so svojím hnutím Spravodlivosti a pokroku (AKP) uťahuje skrutky relatívnych slobôd. A najmä prísneho Atatürkovho sekularizmu, ktorý mal byť sanitárnym kordónom proti islamizácii krajiny a jej vyostreniu na vzdialenejší východ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite