Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Armádna vzbura proti Erdoganovi

.andrej Bán .názory

Správy o dramatických nočných udalostiach v Turecku sú naďalej nejasné. Zdá sa, že pokus o ďalší armádny prevrat bol potlačený. Čo sa vlastne deje?

Andrej Bán

predbežné bilancie hovoria o 60 mŕtvych, 150 zranených a vyše 750 zatknutých. V uliciach sa naďalej strieľa, sú v nich tanky. Režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana je, zdá sa, verná polícia aj veľká časť armády. V putách medzičasom skončili mnohí armádni predstavitelia, aj vysokopostavení generáli. Chaos a neprehľadnosť zvyšuje fakt, že vzbúrenci vyzývajú ľudí, aby nevychádzali z domov, pričom Erdogan, naopak, pozýva svojich stúpencov do ulíc – a tisíce ho vypočuli. Je to obrovský paradox, pretože autokrat doteraz verejné prejavy názorov (odporu) tvrdo potláčal.

Šokovaní svetoví lídri sa predbežne postavili na stranu demokraticky zvoleného prezidenta a vlády. Pochopiteľne, nikto si neželá občiansku vojnu v jednej z kľúčových krajín, ktorá má jednu z najsilnejších armád na svete. Dôvody vzbúrencov nie sú zatiaľ príliš jasné, no o mnohom vypovedajú ich prvé ubezpečenia, že im ide o ochranu demokratických práv a slobôd.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite