Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysviacka žien? Onedlho?

.marína Gálisová .názory

Pápež František opäť prekvapil – a niektorých šokoval. Prehlásil, že v Katolíckej cirkvi môže vzniknúť komisia, ktorá preskúma možnosť svätenia žien.

Marína Gálisová

o tejto téme sa debatuje roky a svätenie žien nepresadzujú len „zvyčajní podozriví“ (či „zvyčajné podozrivé“). Volanie, aby Katolícka cirkev priznala ženám významnejšie miesto, i v radoch duchovenstva, prichádza aj z nečakaných názorových smerov.

Príkladom je britský historik a publicista Paul Johnson, autor mnohých bestsellerov o vývoji ľudskej spoločnosti. Johnson má najmä medzi ľavicou povesť arcikonzervatívca. Je pravda, že vo väčšine tém, politických či kultúrnych, konzervatívny je. A v otázkach, ktoré sa týkajú Katolíckej cirkvi, je konzervatívny tak, ako sa to už dnes medzi intelektuálmi ani nenosí. Napriek tomu už desiatky rokov píše a hovorí, že Cirkev by mala zvážiť možnosť vysväcovať ženy. Johnson dúfa, že sa toho dožije. Keďže má 87 rokov, jeho šance možno vnímať s istou (konzervatívnou) skepsou. No zdalo by sa, že s tým, či budú ženy niekedy v Katolíckej cirkvi vysväcované, to môže ešte dopadnúť všelijako. Nástupca svätého Petra totiž teraz povedal niečo veľmi dôležité.

„František uznal, že zapojenie žien do rozhodovania v Katolíckej cirkvi je „veľmi slabé“. Pápež dodal, že v tejto oblasti „musíme ísť vpred“.“

Pápež František sa vo štvrtok stretol s predstavenými ženských rádov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite