Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Študenti v tieni hákového kríža

.lukáš Krivošík .názory

Hovorí sa, že naši tínedžeri vedia o totalitných režimoch málo. Pozrite si štyri filmy o konfrontácii mladých dospievajúcich ľudí s fašizmom.

Lukáš Krivošík

v poslednej dobe sa roztrhlo vrece s ponosami, ako málo vraj naši študenti vedia o veľkých totalitných režimoch 20. storočia. Ako ich nič nezaujíma a o ničom nemajú poňatia.

Je to zvláštne. Keď som ja chodil na strednú školu, čo nie je zase až tak dávno, naši učitelia si dali veľmi záležať, aby sme pochopili totalitný charakter komunizmu i národného socializmu.

Na predmaturitných seminároch z náuky o spoločnosti a dejepisu púšťali študentom filmy ako Stalin, či Hitler: Vzostup zla. Keď práve bežalo niečo zaujímavé v televízii, upozornili nás na to. Napríklad takto som sa dostal k výbornému mrazivému dokumentárnemu seriálu Ruská vojna: Krv na snehu.

Nadchnúť mladých ľudí pre štúdium tejto kapitoly dejín by nemalo byť ťažké. Veď o nej existuje toľko zaujímavých filmových drám.

náš vodca (Die Welle), Nemecko 2008.

Stredoškoláci v dnešnom Nemecku sú už presýtení témou národného socializmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite