Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šešelj. Iba chrapúň, nie zločinec?

.andrej Bán .názory

Haagsky tribunál pre zločiny v bývalej Juhoslávii (ICTY) vyniesol šokujúci verdikt. Líder srbských radikálov Vojislav Šešelj je nevinný.

Andrej Bán

Keď prvý šok pominie, treba sa pýtať na zmysel a poslanie právneho systému pri nastoľovaní spravodlivosti v prípade takých hrozných vecí, ako sú genocídy a etnické čistky. Kto sú páchatelia? Iba tí, čo ich fyzicky vykonávajú? Alebo (a najmä) tí, čo ich organizujú, pripravujú a nenávistnou propagandou už dlhodobo vytvárajú? Pochopiteľne, už Norimberský tribunál s nacistami skonštatoval, že vinní sú v prvom rade politickí lídri. Preto Haag teraz pochybil. Šešelj vyhral nad Haagom. A Haag nad spravodlivosťou.

„Šešelj je jedna z najodpornejších postáv rozpadu Juhoslávie.“

Šešelj je jedna z najodpornejších postáv rozpadu Juhoslávie. A je to aj naďalej aktívny politik, ktorý práve teraz finišuje v Belehrade s kampaňou pred predčasnými parlamentnými voľbami. Z Haagu ho totiž pre nádorové ochorenie a jeho liečbu veľkoryso prepustili v roku 2014 domov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite