Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sfúknuť intelektuálov

.denisa Gdovinová .názory

Michal Havran stál s cigaretou pred školou a pohŕdavo pozrel na svätuškárskeho spolužiaka, ktorý ho varoval: Pán Ježiš ťa vidí. Výborný námet pre spisovateľku Flannery O´Connor.

Denisa Gdovinová

v komentári pre denník SME Michal Havran kladie otázku, ktorú by pravdepodobne položila aj spisovateľka z amerického juhu Flannery O´Connor. Naozaj Ježiš zomrel za to, aby sme nepili a nefajčili? Mnohí veriaci si to úprimne myslia. Že síce ontologická podstata viery je jedna vec, ale žiadne takéto vymýšľaniny nás nezachránia pred poriadnym pôstom na Veľký piatok. A čo tak „kritické skúmanie veľkonočnej metafory“? To je len fičúrske ospravedlnenie toho, že sme pred sviatkami nechceli ísť na spoveď.

Pán Ježiš sa pre nich stal veľmi dôležitým slovným spojením. Používajú ho vo vetách ako „nech jeho agónia zostane v našich dušiach“ a nikto z nich úplne presne nevie, ako môže Ježišova agónia prebývať v nejakej duši a že čo vlastne treba robiť, aby tá duša bola naša. Pri podobných vetách na pobožnostiach úporne zatváram oči a snažím sa nejako si ich vysvetliť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite