Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pokračovanie zahnívania

.lukáš Krivošík .názory

Programové priority rodiacej sa vládnej koalície nedávajú nádej, že sa v najbližších rokoch Slovensko pohne výrazne k lepšiemu. Ani rozdelenie ministerstiev.

Lukáš Krivošík

druhá vláda Roberta Fica bola napriek mandátu, aký po roku 1989 nemal žiadny slovenský politik, považovaná za údržbársku, bez väčších ambícií riešiť najpálčivejšie problémy krajiny. Tretia Ficova vláda v tomto zrejme nebude príliš odlišná.

naprávanie vlastných deformácií

To, čo zatiaľ preniklo na verejnosť ako programové priority novej koalície, je slabota. Treba uvítať, že tretia Ficova vláda sa chystá zrušiť daňové licencie. Ide o deformáciu, ktorú zaviedol druhý Ficov kabinet. Len nie je jasné, prečo sa má táto „daň zo straty“ rušiť až v roku 2018.

„Cieľ vyrovnaného rozpočtu sa odkladá z roku 2018 až na rok 2020. Už teraz je málo pravdepodobné, že sa ho podarí dosiahnuť.“

Pripomína to, ako Fico II vo veľkom konsolidoval verejné financie, ktoré sa vymkli spod kontroly za Fica I. Alebo pompézny boj dosluhujúcej vlády proti daňovým únikom, ktoré tiež začali rásť v období po roku 2006.

Mimochodom, cieľ vyrovnaného rozpočtu sa odkladá z roku 2018 až na rok 2020. Už teraz je málo pravdepodobné, že sa ho podarí dosiahnuť. Aj keby koalícia vydržala celé štyri roky, pôjde o volebný rok, keď bude Smer nepochybne zase chcieť potešiť svojich voličov nejakými sociálnymi balíčkami, ktoré bude nutné z niečoho zaplatiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite