Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cesta disidenta od Panny Márie ku Kotlebovi

.andrej Bán .názory

Píšem to s veľkou ľútosťou. Kotlebovu ĽSNS otvorene podporuje okrem troch kňazov aj bývalý bojovník proti komunizmu Anton Selecký. Môj dlhoročný a dnes už bývalý kamarát.

Andrej Bán

tóno, poznáme sa od roku 1987. Vtedy som sa v lete objavil pri tvojej chalupe na Horehroní s batohom na chrbte. Rúbal si drevo, spomínaš? Pozval si ma dnu. Bol si otvorený, priamy a zaujal ma tvoj ružencový prsteň. Vládol Husák a nič nenasvedčovalo, že u nás padnú komunisti. Pracoval si tuším ako geológ. Neskôr si sa zdôveril, že pašuješ náboženskú literatúru a cez otca Antona Hlinku posielaš správy do Rádia Slobodná Európa. V roku 1988 si ma vzal na púť do Nitry, bol to pre mňa ako nekatolíka silný zážitok. Fotil som tam a ty si tie čiernobiele fotky dostal von, cez železnú oponu.

To už som vedel, že si členom tzv. Bratislavskej päťky – rôznorodej skupiny odporcov režimu, disidentov, kde boli s tebou (podľa abecedy) Ján Čarnogurský, Miroslav Kusý, Vladimír Maňák a Hana Ponická. Maňák a Ponická už nežijú, no Kusý a Čarnogurský by sa teraz azda mohli vyjadriť k tvojej podpore Kotlebu. No späť k príbehu, po novembri 1989 si odmietol odpustiť eštebákom, ktorí ťa špicľovali, či dokonca vydierali a žiadal si spravodlivosť. Ozaj, ako to dopadlo?

„Chyba, už vtedy som mal pochopiť, že si veľmi nebezpečný a svojimi bludmi ovplyvňuješ tisíce ľudí, tisíce mariánskych pútnikov. Tvoj dosah je väčší ako dosah akéhokoľvek kňaza – cez internet, cez médiá, cez konšpiračné stránky.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite