Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pôjdem voliť. Neobyčajných ľudí

.andrej Bán .názory

Nielen renomované agentúry, dokonca aj africkí šamani už vravia, že Fico to má nahnuté. Nie až tak Smer ako strana, Fico ako Fico. Určite pôjdem voliť a poviem aj prečo.

Andrej Bán

Ešte pred pár týždňami by som napísal blog Biele a belšie vrany: o tom, ako Matovič na svoju kandidátku nalákal a použil (nie zneužil, použil) Biele vrany, voči čomu ja, jedna z nich, protestujem. Pretože Matovič. Tento tajný nahrávač Procházku, politik, ktorý posielal na detektor lži ľudí ako František Mikloško či Peter Zajac, je pre mňa v lepšom prípade šašo. Vtipnosť jeho bilbordu proti zlodejom, na ktorom ukradol (s vedomím, že autor s tým nesúhlasí) Shootyho karikatúru Fica, prekonáva už iba človek, po ktorého telesnej tekutine (a o deväť mesiacov neskôr po jeho peniazoch) túžia mnohé oplodneniachtivé dámy, ktorý má tuším deväť detí s ôsmimi ženami (alebo naopak?) a ktorý nazval svoju partičku Sme rodina. A vysoko nad tým vyčnieva už iba slogan SNS o slušnosti.

Ibaže taký blog o Matovičovi už nenapíšem. Prispel k tomu, kto iný, samotný Fico. Svojou kampaňou a zneužitím informácií, ktorými nemal vôbec disponovať – proti nemu. Nazdávam sa, že tým Matovičovi a jeho kandidátke veľmi pomohol. Ukázal prstom, že toto je jeho súper, obeť jeho policajného štátu a všetci, ktorí Fica z duše neznášajú, to teraz vedia. Je preto možné, že nie Sieť, ale OĽaNO budú skokanom týchto volieb.

„Keď sa ma ľudia pýtajú, či pôjdem voliť, tak vravím: určite áno, no nepoviem koho.“

To je ale iba časť pravdy. Keď sa ma ľudia pýtajú, či pôjdem voliť, tak vravím: určite áno, no nepoviem koho. Nikto si už moju otvorenú podporu nezaslúži. Všetky opozičné strany ma sklamali nielen v prístupe k migračnej kríze, ale najmä tým, ako vlažne reagovali (alebo nereagovali) na Ficovu stupňujúcu sa rétoriku proti utečencom a moslimom. Tí chlapci (ženy v politike považujem za oveľa zodpovednejšie) asi doteraz s plnou vážnosťou nepochopili, že rozoštvávaním spoločnosti a rozkladaním Európy je v hre existencia EÚ ako takej.

A až neskoro, keď prácu za nich urobili občianski aktivisti, učitelia, sestričky a médiá, začínajú opoziční politici chápať, že o vláde s Ficom nemôžu ani len vo sne uvažovať. A Smer bez Fica? To je čosi ako HZDS bez Mečiara. Keďže už s ním nediskutujem, tak mu na okraj jeho najnovších mobilných oplotení a pokračujúcej hystérie odkážem iba toto: dobre to robíte, pán premiér, len pokračujte, ľudí tým spoľahlivo ešte viac naštvete.

„Dobre to robíte, pán premiér, len pokračujte, ľudí tým spoľahlivo ešte viac naštvete.“

Takže, reálne hrozí pokračujúca vláda drancujúcej štátostrany, prípadne jej koalícia so SNS. O tej Kotlebe či o Borisovi v parlamente ani nehovorím. V tejto situácii považujem za jedinú zodpovednú voľbu ktorejkoľvek opozičnej strany s preferenciami nad päť percent. Explicitne hovorím o Sieti, Moste-Híd, KDH, OĽaNO a áno, aj o SaS, samozrejme. Ešte raz, voľba ktorejkoľvek z týchto piatich strán a práve voľba tých, čo mali v prieskumoch iba tesne nad päť percent, mi pripadá najzodpovednejšia.

Nie, nebudem teraz písať o sociopatoch na čele niektorých z týchto strán, ani o nezrelých osobnostiach, jemne povedané. Každá kandidátka obsahuje pre mňa dôveryhodných neobyčajných ľudí, ktorých môžem podporiť a zakrúžkovať. Napríklad Miro Beblavý (Sieť), Fero Šebej, Lucia Žitňanská či Peter Kresák (Most-Híd), Biele vrany, Vierka Dubačová, Veronika Remišová či Daniel Lipšic a jeho ľudia (OĽaNO), Ján Figeľ a Maroš Čaučík (KDH) alebo aj Ondro Dostál a ľudia z OKS (SaS). Bojím sa, a to odôvodnene, najmä jedného. Ak aj africkí šamani zapracujú a tento opozičný blok bude mať náhodou predsa len viac ako Smer a SNS, tak ako spolu vyjdú Matovič či Sulík, ale aj ostatní alfasamci? Ešte nie je ani po voľbách a už po sebe cez médiá štekajú.

Páni, ak nechcete zradiť krehkú dôveru, ktorú vám dávam(e), schlaďte si hlavy. A kroťte sa.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite