Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odpovede Mišovi Lehockému

.andrej Bán .názory

Diskutujúci na našom webe, podpísaný ako Mišo Lehocký, mi adresoval otázky, na ktoré rád odpovedám. Zároveň odkazujem Ficovi, že v našej prípadnej diskusii môže použiť iné otázky.

Andrej Bán

Takže, Mišo, po poriadku. Verím, že to nebude s premiérom iba fiktívny rozhovor a že k nemu dôjde. Pána Fica nevyzývam opakovane na diskusiu iba z roztopaše. Mám na to vážne dôvody. A vám odpovedám, pretože vaše otázky mi určite chcú položiť mnohí.

ML: Totiž, nielen novinár, ale aj zbabelý nick(toš) - AB sa už toho nezbaví – cíti potrebu vyjadriť svoj názor. A keďže nad slobodou prejavu sa v týchto končinách civilizovaného sveta prudko zmráka, pýtam sa Andreja Bána, kým sa dá. Nepochybne AB vie čo to je džihád, kalifát a právo šaríja, otázkou je, či šírenie islamu považuje za reálnu hrozbu?

Považujem za reálnu hrozbu šírenie radikálneho islamu, najmä džihádizmu, nie islam ako taký. Miliarda a pol moslimov nie je monolit.

ML: AB nepochybne vie, kto je kalif Abu Bakr al-Baghdadi, a vie o tom, že Baghdadi vyhlásil svätú vojnu v ktorej šírenie islamu je svätou povinnosťou, že podľa ich islamistického radikálneho výkladu koránu nastali posledné časy, v ktorých cesta k spáse vedie iba cez obrátenie sveta na islam a cez zabitie všetkých nevercov?

Áno, viem a môžem iba zopakovať, že opakovane a tvrdo (je to doložené) hovorím o džihádizme ako o zle.

ML: Vie AB že existuje kritické množstvo moslimskej komunity, pri ktorom už dochádza k zmenám v spoločnosti, že sú neprispôsobiví, že vytvárajú komunity, nebezpečné no-go zóny, že toto je desaťročiami overené v Anglicku a najmä vo Francúzsku?

Neexistuje „kritické množstvo moslimskej komunity“, ale je samozrejme pravda, že akýkoľvek pokus o integráciu zlyháva, ak štátne či komunálne autority dopustia vytvorenie zón ľudí s inými hodnotami, inou kultúrou, tradíciami a podobne. To sa netýka iba moslimov, ale týka sa to v Európe najmä moslimov. Pre všetkých Slovákov, ktorí majú o to záujem, odporúčam navštíviť povedzme prvé prihraničné rakúske mestečko Hainburg, kde žijú už roky stovky Turkov či utečencov z Balkánu a ani náhodou to nie je no go zóna. Prosím, rozlišujme. K radikalizácii vždy vedie vyčleňovanie a radikalizácia (aj náboženská) je často prejavom sociálnej či individuálnej frustrácie.

ML: Vie AB, ako fungujú islamisti na sociálnych sieťach?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite