Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zapečení v pragmatizme

.anton Vydra .názory

V jednej nedávnej .lampe použil tento výraz František Mikloško. Mieril ním presne. Presne na neuralgický bod našej spoločnosti. Sme zapečení v pragmatizme, ktorému sme prepadli.

Anton Vydra

Christopher Marlowe vložil do svojho Tragického príbehu doktora Fausta tento dialóg:

Faust: Kam ste sa to prepadli?
Mefistofeles: Do pekla.
Faust: Ako je možné, že ste sa odtiaľ dostali von?
Mefistofeles: Vy mi nerozumiete, toto je peklo, vôbec som z neho neodišiel.

Peklo nemusí byť niekde tam vonku, ďaleko od nás. Je celkom intímne, je tu, v nás a medzi nami. A tým peklom je aj určitá podoba pragmatizmu, v ktorom sme sa zakliesnili, ako keď nás v zlom sne prikvačí obrovské bremeno, ktorého sa nie a nie striasť.

Pragmatizmus má veľa tvárí – dobrých i zlých. Napokon ako všetko, čo v skutočnosti za niečo stojí. Dalo by sa rozlišovať medzi pragmatistami a pragmatikmi, medzi vyznávačmi uznávaného a dobre premysleného filozofického smeru zaoberajúceho sa konaním (grécke pragma označuje čin, konanie) a čistými oportunistami, ktorí sledujú svoje vlastné ciele a cynicky podriadili všetko, čo robia, len presne vypočítaným a vymeraným krokom – nech by aj nešlo o ich vlastné ciele, ale o ciele ich inštitúcie, firmy, strany, cirkvi, štátu, národa. Toho posledného sa naše zapečenie v pragmatizme týka asi najviac.

„Našla by sa aspoň jedna univerzita, ktorá by dokázala nezmyselnej byrokracii povedať Nie?“

Rok 2015 nám ponúkol viacero príkladov tohto správania. Jedným z príkladov boli aj naše univerzity. Ten slalom pomedzi nezmyselné požiadavky akreditačnej komisie sa nedal prehliadnuť. Aj ich naplniť, aj sa im vyhnúť; aj získať body, aj si nepoškodiť.

Martin Mojžiš sa v minuloročnom

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite