Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bratislavská konferencia vedeckých podvodníkov

.martin Mojžiš .názory

Všetci o tom vedia, ale málokedy sa to podarí vidieť na vlastné oči. Potemkinovská vedecká konferencia, ktorej jediným cieľom je výroba umelých bodíkov do vedeckých rebríčkov.

Martin Mojžiš

Jedna taká sa práve koná v Bratislave. Že ide o niečo výrazne podozrivé, to je zrejmé už z webstránky www.mmctse.org (stačí si pozrieť v položke topics zoznam oblastí, ktoré konferencia pokrýva – ten zoznam je trinásťkrát dlhší ako tento text). Na dôveryhodnosti konferencii nepridáva ani fakt, že v tom istom čase sa v tom istom hoteli (Crowne Plaza) koná viac ako desať ďalších medzinárodných konferencií na iné témy (pozri napríklad 10times.com/ccems-bratislava)

Ako taká multi-konferencia prebieha? Bol som sa tam pozrieť dnes doobeda, vyzeralo to takto: Prvé tri konferencie – EEEAD 2015 (poľnohospodárstvo), ESPCO 2015 (elektronika) a BAME 2015 (biznis) – sa konali od 10.00 do 12.00. Každá z nich v samostatnej miestnosti. V prvej z nich bolo nula ľudí (nielen v hľadisku, celkove), v druhej navlas rovnaký počet ľudí, v tretej bol jeden človek (ktorý sedel v poslednom rade).

Ak sa chcete ísť pozrieť, dnes poobede sú na programe ďalšie tri trojice dvojhodinových medzinárodných vedeckých konferencií venovaných matematike, vzdelávaniu, marketingu, ekonómii, biomedicíne, atď. Ideálne je ísť do konferenčnej miestnosti C v čase od 17.00 do 19.00 – vtedy sa tam konajú súčasne až tri konferencie TAP 2015, CCEMS 2015 a MFHEEF 2015 (teoretická fyzika, aplikovaná fyzika a chémia). V nedeľu je to slabšie, za celý deň sú len štyri dvojhodinové medzinárodné vedecké konferencie.

„Na prvej z konferencií bolo nula ľudí, na druhej navlas rovnaký počet a na tretej bol jeden človek (ktorý sedel v poslednom rade).“

A načo to všetko niekto robí a prečo tam tí ľudia chodia? Tak po prvé, až tak veľa ich vlastne nechodí – počas prvého doobedia ich tam bolo asi tak desať (a ich jediným programom bol coffee-break). Väčšina ľudí zostane doma, pretože kvôli tomu, aby vám publikovali článok v zborníku alebo spriaznenom časopise netreba prísť osobne, stačí poslať ten článok (akokoľvek nekvalitný).

Ak sa takýmto spôsobom zozbiera dosť veľa článkov, konferencia vyzerá na papieri dostatočne mohutne. Za publikovanie článku v takomto zborníku však musíte zaplatiť a práve tie peniaze sú dôvodom, prečo niekto takéto konferencie organizuje. A vy radi zaplatíte, pretože inak svoj mizerný článok publikovať nedokážete. A navyše to nejde z vašich, ale z grantových peňazí. Lenže na to, aby ste dostali granty, musíte mať dosť publikácií a vystúpení na konferenciách.

Vitajte v najspodnejších etážach kolobehu scientometrických bodov v prírode.


Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite