Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americký politický väzeň

.lukáš Krivošík .názory

V piatok zomrel vo veku 87 rokov Irwin Schiff - daňový disident a otec známeho finančníka Petra Schiffa. Pre americkú vládu zločinec. Pre nejedného libertariána mučeník.

Lukáš Krivošík

irwin Schiff veril, že daň z príjmov je vo svojej podstate nezákonná a neústavná. Presvedčivosť právnych argumentov, ktoré na podporu svojho tvrdenia zhromaždil, bola skôr pochybná, no jedno mu museli uznať aj jeho kritici: Kvôli svojmu presvedčeniu sa neváhal nechať zavrieť. Dokonca opakovane.

Naposledy si odpykával 14-ročný trest odňatia slobody, ktorého konca (v roku 2017) sa už nedožil. Jeho postoje neboli len teóriou. Sám podľa nich žil, prednášal o nich, písal knihy a tak nabádal k podobným názorom aj ostatných. V očiach súdov sa dopúšťal daňových únikov.

Avšak Irwin Schiff nebol zločinec, ktorý sa len dodatočne snaží vlastnú trestnú činnosť odôvodniť nejakou grandióznou ideológiou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite