Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zbrane? Skôr precitlivená vzťahovačnosť!

.lukáš Krivošík .názory

Šokujúcu vraždu reportérky a jej kameramana v priamom prenose niektoré americké médiá ihneď zvalili na príliš benevolentnú úpravu držby zbraní. No pozornosť treba skôr venovať dôvodom, ktoré ako svoje motívy uviedol samotný strelec.

Lukáš Krivošík

.kto bol obeť a kto páchateľ?
Mal to byť rutinný televízny rozhovor pri jazere. Reportérka Alison Parkerová a kameraman Adam Ward práve natáčali príspevok do ranného vysielania televízie WDBJ s Vicki Gardnerovou, šéfkou miestnej obchodnej komory. Boli v priamom prenose, keď k nim pristúpil muž, ktorý si sám navyše celú situáciu natáčal. O pár sekúnd začal po trojici strieľať...

Parkerová a Ward podľahli na mieste, Gardnerová vyviazla so zraneniami. Páchateľ Bryce Williams (vlastným menom Vester Lee Flanagan) svoje video vraždy zavesil na sociálne siete. Do televízie ABC News navyše poslal 23-stránkový manifest, v ktorom zdôvodňuje svoj čin.

„Bol Bryce Williams v skutočnosti obeťou bielej rasistickej homofóbnej spoločnosti, ktorá ho dotlačila k násilnému zúfalému činu?"

Podľa informácií, zverejnených o jeho obsahu v dňoch po masakre, sa sťažoval na „rasovú diskrimináciu, sexuálne obťažovanie a šikanovanie v práci“. Ostatní vraj na neho útočili, lebo „bol homosexuálny čierny muž“. Špeciálne Parkerovej vyčítal rasistické komentáre na svoju adresu. Tvrdil tiež, že ide z jeho strany o odplatu za júnový masaker v černošskom kostole v Charlestone a snahu vyvolať rasovú vojnu.

Bol teda Bryce Williams v skutočnosti obeťou bielej rasistickej homofóbnej spoločnosti, ktorá ho dotlačila k násilnému zúfalému činu? Jeho životopis nasvedčuje niečomu inému.

.vyhľadávanie príležitostí uraziť sa
V roku 2000 sa súdil s bývalým zamestnávateľom, televíziou na Floride, lebo ho vraj vyhodili z rasových dôvodov. Prípad bol uzavretý mimosúdnou dohodou. V roku 2012 začal pracovať pre stanicu WDBJ, ale ohrial sa tam len krátko. Mal mať sústavné konflikty s kolegami, bol vzťahovačný a precitlivený, navyše vedenie nebolo spokojné s jeho prácou. V roku 2013 ho po prepustení musela vyviesť z budovy polícia, lebo dostal záchvat zúrivosti.

Ešte v deň, keď Williams zastrelil svojich bývalých kolegov, ho šéf stanice Jeffrey Marks opísal ako niekoho, s kým sa ťažko pracuje a kto vyhľadával príležitosti, aby sa na rečiach iných ľudí mohol uraziť. Aj po vyhodení z televízie WDBJ sa vraj sťažoval úradom na rasovú diskrimináciu, no šetrenie jeho tvrdenia nepreukázalo.

Napríklad „rasistické“ komentáre Alison Parkerovej mali spočívať v tom, že o činnosti novinárov mimo redakcie hovorila medzi kolegami všeobecne ako o práci „tam vonku v poli“. Williams to vraj bral ako skrytú narážku na južanské polia bavlny, na ktorých černosi pracovali počas otrokárstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite