Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecký hip-hop a imigranti

.lukáš Krivošík .názory

Vraždy zo cti, drsná realita prisťahovaleckého geta i kľukatá integrácia do väčšinovej spoločnosti... to všetko sú témy, ktoré reflektuje nemecký hip-hop.

Lukáš Krivošík

Hoci si 31-ročný Ekrem Bora nespravil ani maturitu, rýmy v nemčine skladá ako Heinrich Heine. Jeho otec prišiel do Nemecka ako politický utečenec z Turecka v roku 1980. Mama ho vychovávala sama, no dnes hovorí, že si splnil nemecký sen. Tento drzý raper, známy v Spolkovej republike i za jej hranicami pod umeleckým menom Eko Fresh, sa nevyhýba ani spoločensko-kritickým témam.

Napríklad v roku 2011 jeho pesnička Köln Kalk Ehrenmord (Vražda zo cti, Kolín, mestská časť Kalk) opäť oživila v Nemecku debatu o vraždách zo cti v prisťahovaleckých komunitách:

Text i video rozpráva príbeh Nemca menom Max, ktorý sa zaľúbi do Turkyne. „Videl dievča v električke, jej meno Gülistan. Varoval som ho, jej rodičia žili prísne podľa Koránu. Bolo krátko pred ramadánom, vtedy sa zoznámili. A od prvého pohľadu sa už od seba nevedeli odtrhnúť.“

Samozrejme, Max a Gülistan sa spolu vyspia. Dopočuje sa o tom jej brat Azíz, ktorý to považuje za hrubé zneuctenie celej rodiny. Preto zastrelí sestru i jej nemeckého priateľa a po príchode polície si sám vezme život...

Eko Fresh svoj videoklip venuje všetkým obetiam vrážd zo cti. Raper si tento problém nevycucal z prsta. Pár rokov stará kriminologická štúdia nemeckého Inštitútu Maxa Plancka pre zahraničné a medzinárodné trestné právo v sledovanom období rokov 1996 až 2005 našla 78 takýchto prípadov so 109 obeťami a 122 páchateľmi.

V priemere má dochádzať v Spolkovej republike k 7 až 10 vraždám zo cti ročne. Viac ako 60 percent sa týkalo ľudí pôvodom z Turecka, ďalší páchatelia pochádzali z arabských krajín, či z územia bývalej Juhoslávie. Na druhej strane, treba si tiež uvedomiť, že iba ľudí tureckého pôvodu sú v 80-miliónovom Nemecku asi 3 milióny. Tento fenomén sa teda netýka nevyhnutne každej rodiny z Anatólie!

Má Nemecko getá?

Mestská časť Kalk v Kolíne, kde sa príbeh predchádzajúceho videoklipu odohráva, je považovaná za problémovú. Od 60. rokov sa sem sťahujú cudzinci. Tvoria asi polovicu obyvateľov. Dlhé roky si tu nevedela nájsť prácu približne štvrtina ľudí, hoci konjunktúra nemeckej ekonomiky trochu nezamestnanosť v Kalku zmiernila.

Práve patologické sociálne prostredie problémových štvrtí v nemeckých veľkomestách tvaruje jedinečnú životnú skúsenosť mnohých ľudí s prisťahovaleckým pozadím. Napríklad štvrť Gremberg v Kolíne je prezývaná „Grembranx“, lebo pomery tu vraj pripomínajú newyorský Bronx...

Eko Fresh spoločne s berlínskym raperom tuniského pôvodu Bushidom v roku 2006 naspievali pozoruhodnú pesničku s názvom Gheddo, o štvrti, kde „už v šestnástich je človek díler alebo pasák“:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite