Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto je teraz eurohujer?

.eva Čobejová .názory

Fascinuje ma slovo eurohujer. Pre zasvätených je to totiž veľmi presný výraz, ktorý nahradí veľa nudných opisných slov. A navyše je to fakt vtipné slovíčko.

Eva Čobejová

Autorstvo eurohujerstva sa pripisuje Václavovi Klausovi alebo ľuďom okolo neho. Hoci Václav Klaus paradoxne film Marečku, podejte mi pero!, z ktorého postava Hujera pochádza, verejne označil za „děsivě, děsivě špatný“. Pôvabnému humoru tohto filmu Klaus zjavne nepodľahol, alebo mu úprimne nerozumel.

Výraz eurohujer si teda vyžaduje byť zasvätený do istého druhu tajomstva, treba si vedieť vybaviť v mysli filmového Hujera. Určite s týmto slovkom človek nepochodí mimo Česka a Slovenska, a obávam sa, že tu nie je len regionálne ohraničenie, ale aj generačné. Pojem Hujer už môže byť neznámy aj pre mladšie generácie, ktoré nevyrastali na komédiách Smoljaka, Svěráka a Lipského, a nikdy sa im nechcelo pozrieť si akýsi starý film z roku 1976! Hoci zaujímavé je, že výraz eurohujer dnes bežne používajú aj komentátori, ktorí v čase vzniku filmu buď vôbec neboli na svete, alebo sa ešte len učili rozprávať.

Na internete sa dajú nájsť rôzne vysvetlenia pojmu „eurohujer“, pretože ľud zjavne baví vysvetľovať ho či nachádzať tých skutočných eurohujerov medzi politikmi.

Tak schválne, zopár vygooglených citátov:

Módní slovo hujer označuje povahu sice snaživou, ale zároveň naivní a vysoce servilní, podlézavou.

Eurohujer = bruselský vlezprdelka

Eurohujer je nemocný člověk. Tato nemoc má mnoho projevů, které jsou na první pohled velmi snadno rozeznatelné. Především je to samovolný orgasmus (poluce) při vyslovení slova Brusel.

Eurohujer je přihlouplá nadávka a karikatura, zatímco euroskeptik není karikatura ani nadávka, ale legitimní politický směr.

Dekan Národohospodárskej fakulty VŠE v Prahe Miroslav Ševčík sa domnieva, že „Fico je eurohujer, ktorý sa bude snažiť vyhovieť politikom z hlavných krajín EÚ“.

Eurohujer už není podle exprezidenta Václava Klausa „zrovna sexy". „Proto se zdá být akt prezidenta Zemana (když u sídla českého prezidenta zavlála kromě českého státního symbolu i vlajka Evropské unie) ze všeho nejvíc tak nějak po sezóně.

A kto je vlastne dnes najväčší eurohujer? Paradoxne asi chudák Alexis Tsipras. Nie je možno celkom klasický eurohujer, lebo sa neopája nadšením, keď musí svojmu prísnemu učiteľovi preukazovať poslušnosť a servilnosť, skôr pri tom zatína zuby, ale nemá na výber. Bez hujerstva euro mať nebude.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite