Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukradla Penta médiám slobodu?

.marek Vagovič .názory

Pred rokom vstúpila do vplyvných novín a mienkotvorných časopisov finančná skupina, spájaná s kauzou Gorila. Funguje dnes v médiách oligarchov autocenzúra, alebo môžu ich redaktori aj naďalej písať, čo chcú?

Marek Vagovič

Keď vyšlo vlani v septembri najavo, že Penta získa vplyv v denníkoch SME a Plus 1 deň, respektíve v týždenníkoch Trend a Plus 7 dní, viacerí novinári boli znepokojení. Predsa len, písať pre noviny, do ktorých vstúpi finančná skupina s takýmto kreditom, nikomu na imidži nepridá.

Nehovoriac o tom, že ak má niekto tak naširoko rozhodené siete v politike, v zdravotníctve, či na prokuratúre ako Penta, tak sa novinár vystavuje konfliktu záujmov, ktorý môže ohroziť aj jeho slobodu.

Viacerí vyriešili túto dilemu odchodom a založili denník N. Mnohí však zostali a snažia sa bojovať s oligarchami vnútri vlastných redakcií. Odvtedy prešiel rok, takže je čas na prvé analýzy: ako sa prejavil menšinový podiel Penty v denníku SME na kauzách Toma Nicholsona alebo komentároch Petra Schutza? Môže písať Dag Daniš v Hospodárskych novinách slobodne len o Jaroslavovi Haščákovi či Patrikovi Tkáčovi, alebo aj o Andrejovi Babišovi? Nepreháňa to denník N s písaním o Gorile?

Na tieto aj iné otázky, ktoré súvisia so vstupom oligarchov do viacerých slovenských médií, budem na festivale Pohoda v Trenčíne diskutovať s dvoma aktívnymi novinármi a jedným vydavateľom. Mojimi hosťami budú: Matúš Kostolný (denník N), Dag Daniš (Hospodárske noviny) a Alexej Fulmek (denník SME). Vidíme sa v piatok 10. júla 2015 o štvrtej popoludní v stane .týždňa.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite