Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Pohode s Vladom Černým

.martin Mojžiš .názory

V piatok o 19.00 budem na Pohode v stane .týždňa diskutovať s Vladom Černým na tému "Čo robí fyzik v CERNe". O čom bude reč? To nikto nevie.

Martin Mojžiš

Vlado Černý bol v CERN-e prakticky hneď po skončení školy. Niekoľko mesiacov vtedy strávil na oddelení teoretickej fyziky. Potom (o mnoho rokov neskôr) tam pracoval na niekoľkých experimentoch. Takže CERN pozná z rôznych hľadísk a má o ňom čo povedať.

Ale hovorí o ňom nerád. Má totiž pocit, že keď je k CERN-u úplne lojálny, vyvoláva to príliš pozitívny obraz, ktorý nezodpovedá realite. Na druhej strane má pocit, že keď je úplne úprimný, vyvoláva to príliš negatívny obraz, ktorý tiež nezodpovedá realite. Takže najradšej by o tom nehovoril verejne vôbec nič.

Toto mi povedal vždy, keď sme sa snažili aspoň zhruba naplánovať, čo vlastne chceme na tej Pohode povedať. A hneď mi uviedol aj kopec dôvodov, prečo o tom nechce rozprávať. Hovoril vždy dlho, presvedčivo a veľmi zaujímavo. Ja sám som sa pritom dozvedel plno nových vecí.

Myslím, že tak to bude vyzerať aj v piatok večer. Začne s neveľkým nadšením (a nebude to póza), ale po nejakých dvadsiatich sekundách sa rozbehne, a potom to už pôjde tak, ako to chodilo v Lampách. A o CERN-e sa určite dozvieme všeličo zaujímavé.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite