Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako si EÚ škodí sama

.lukáš Krivošík .názory

Po nápade s povinnými kvótami na utečencov prichádzajú európske elity s ďalšími od reality odtrhnutými návrhmi. Pod pláštikom „sociálnej únie“ sa podľa ministrov hospodárstva Nemecka a Francúzska má eurozóna radikálne centralizovať.

Lukáš Krivošík

Úplne opačný efekt

Pri „priateľoch“ ako Sigmar Gabriel a Emmanuel Macron európska myšlienka vlastne ani nepotrebuje nepriateľov. Ministri hospodárstva Nemecka a Francúzska minulý týždeň zverejnili spoločný článok vo viacerých európskych denníkoch, v ktorom žiadajú pretvorenie eurozóny na „hospodársku a sociálnu úniu“. Čo to má znamenať v praxi?

Podľa výslovných formulácií ministrov pôjde o harmonizovanú daň z príjmov firiem, spoločné pásmo minimálnych miezd a postupný vznik spoločného rozpočtu eurozóny. Ten by podľa predstáv Gabriela a Macrona mal byť napĺňaný z novozavedenej dane na finančné transakcie, respektíve z časti harmonizovanej dane pre firmy. A samozrejme, aj z pôžičiek, čo by znamenalo zrejme spoločné dlhopisy eurozóny.

Naše hospodárstva by to posilnilo, vytvorilo by to v eurozóne skutočne rovné východiskové podmienky a zaistilo by to, že daňová konkurencia a sociálny dumping nevytvoria zostupnú špirálu, ktorá by viedla k nekoordinovanému znehodnoteniu. Naše rozdielne ekonomiky by to navzájom k sebe priblížilo, posilnilo by to hospodársky potenciál Európskej menovej únie a jasne by to určilo, ktoré opatrenia majú byť centralizované, harmonizované alebo len koordinované“, píšu ministri.

Samozrejme, v realite by nastal presný opak toho, čo si sociálni demokrati (či skôr sociálni inžinieri) Gabriel a Macron sľubujú. Konkurencia nepramení z „rovnosti východiskových podmienok“, ale naopak z ich odlišnosti, vrátane inštitucionálnej súťaže v zatiaľ relatívne flexibilnom spoločnom európskom rámci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite